چه هنگام ارائهایده برای سرمایهگذارها و چه هنگام برگزاری یک جلسه فروش معمولی در شرکت خودتان، لحظات ارائه مطالب، لحظاتی سرنوشتساز در دوران حرفهای شما بهحساب میآیند. پایه و بنیاد یک ارائه تأثیرگذار، مطالبیست که باید درباره آن صحبت کنید. هرچه مطالب بهتری آماده کرده باشید، نتایج بهتری نیز به دست خواهید آورد. امّا عامل دیگری نیز در موفقیت نهایی شما بهعنوان ارائهکننده دخیل است: نحوه اجرای ارائه.
وقتی جذاب، مطمئن و باوقار صحبت میکنید، ارائه مطالب متوسط هم میتواند منجر به موفقیت شود؛ اما در مقابل، حتی اگر مطالب بینظیری برای ارائه آماده کرده باشید، یک اجرای ضعیف ممکن است تأثیرگذاری آن را به نحو قابلتوجهی کاهش دهد. برای اینکه با سخنانتان بیشترین نفوذ ممکن را روی شنوندهها داشته باشید و در ذهنشان ماندگار شوید، از این هفت تکنیک خلاقانه زبان بدن استفاده کنید.
۱. با ژست یک قهرمان به سر جلسات بروید.
قبل از شروع جلسه، کمی زمان بگذارید و در دستشویی یا هر مکان خلوت دیگر، تمرین کنید که ژستی قهرمانانه بگیرید. صاف بایستید، سینهتان را جلو بدهید. دست روی کمر گذاشته و بازوهایتان را از بدن دور کنید؛ حتی میتوانید دستهایتان را به نشانه پیروزی بالای سر ببرید. وقتی قبل از یک رویداد مهم، چند دقیقهای این حالتها را تمرین نمایید، طبیعتاً احساس اعتمادبهنفس بیشتری در شما به وجود میآید و با همین حس، مطالبتان را ارائه خواهید کرد.
۲. صاف بایستید.
ممکن است عادت به قوز کردن داشته باشید و ترک آن برایتان سخت باشد، ولی برای اینکه در طول جلسه معرفی، تصویر خوبی از خود نشان دهید، لازم است آن را ترک کنید. در هنگام ارائه مطالب، پشتتان را صاف نگه دارید و شانههایتان را عقب دهید. مراقب باشید که سینهتان را زیادی جلو نداده باشید و قدتان را از آنچه هست بلندتر نشان ندهید، امّا حتماً بدنتان را صاف نگه دارید. این کار دو نتیجه خوب در بر خواهد داشت: اول، باعث میشود مطمئنتر جلوه کنید و درنتیجه ارزش مطالبتان افزایش یابد. دوم، اندامهای تنفسیتان در یک راستا قرار گرفته و درنتیجه میتوانید با صدایی رساتر و واضحتر سخن بگویید.
۳. ژستهای بسته نگیرید.
بسیار مهم است که از ژستهای باز استفاده کنید. بدین ترتیب حتی اگر این حالتتان ناخودآگاه باشد، از دید مخاطبان، هم مطمئنتر و هم قابلاعتمادتر به نظر میرسید. هرگز دستهایتان را جلوی بدنتان به هم قلاب نکنید و یا آنها را در جیبهایتان فرونبرید. بههیچوجه پاهایتان را رویهم نیندازید و یا به دیوار تکیه ندهید. بدنتان را در یک حالت باز و راحت نگه دارید تا فردی پذیرا جلوه کنید. درنتیجه پیامتان راحتتر منتقل خواهد شد.
۴. به چشمهای مخاطبان نگاه کنید.
نگاه مستقیم در چشمان طرف مقابل، بخشی کلیدی از زبان بدن و ابزاری تأثیرگذار در جلسات دونفره همچون مصاحبههای کاری یا مذاکرات فروش است؛ اما در جلسات ارائه مطلب با تعداد مخاطبان بیشتر نیز کاربرد دارد. مسلماً وقتی برای افراد زیادی صحبت میکنید، نمیتوانید همزمان در چشم همه آنها نگاه کنید. در عوض، روی افراد مهم و تصمیمگیرنده حاضر در جلسه تمرکز کرده و هنگام صحبت مستقیماً در چشمان آنها بنگرید، اما این کار را بیش از چند ثانیه انجام ندهید. بهطور متناوب به حضار در سرتاسر اتاق نگاه کنید که تا حد امکان تعداد افراد بیشتری را تحت تأثیر قرار دهید. این کار، نفوذ اجرای شما روی افراد را افزایش داده و نشان میدهد که واقعاً برای تکتک شنوندگانتان ارزش قائل هستید.
۵. آزادانه در حرکت باشید.
قلمرو صحنه متعلق به شماست پس سعی کنید از آن استفاده کنید. هرگز این اشتباه را نکنید که در یک نقطه ثابت، حتی پشت تریبون، بایستید. بهجای این کار، آزادانه در تمام طول صحنه قدم بزنید و تا حد امکان از فضای بیشتری استفاده نمایید. بهاینترتیب حرکات و گفتههایتان بسیار طبیعیتر و مطمئنتر به نظر خواهد رسید و نشان خواهید داد که راحت و بدون استرس هستید. همچنین به شما این امکان را میدهد که از صدایتان به شیوههای متفاوتی بهره ببرید.
۶. از دستهایتان کمک بگیرید.
در هنگام ارائه مطالب، از دستهایتان برای تأکید روی نکات مهم استفاده کنید تا مخاطبانتان بیشتر در مسئله درگیر شوند. برای به دست آوردن تمرکز شنوندگان، با انگشت یک دست به کف دست دیگرتان اشاره کنید؛ دستهایتان را از هم باز کرده تا تردیدتان را درباره یک حرف نشان دهید یا از حضار بخواهید که در بحث مشارکت کنند. گرچه دامنه حرکات و ژستهایی که میتوان با دستها ایجاد کرد بسیار وسیع است، اما سعی کنید از آنها نیز بهاندازه، استفاده کنید. اگر دستهایتان را بیشازحد تکان دهید، عصبی و آشفته به نظر خواهید رسید. اگر مدام یک حرکت یا ژست را تکرار کنید، ممکن است حضار فکر کنند به دنبال جلبتوجه هستید. این کار حتی ممکن است شما را فردی قابل پیشبینی نشان دهد. بهجای آن، سعی کنید حرکاتتان متنوع باشد و فقط در لحظاتی از صحبت که نیاز به شور و حرارت بیشتری دارید، از دستهایتان استفاده کنید.
۷. سعی کنید حالت چهرهتان بدون انقباض و راحت باشد.
افراد برای پی بردن به احساس طرف مقابل، نیت واقعی و نیز میزان صداقتش، در چهره او به دنبال نشانههای دیداری میگردند. ایستادن در مقابل جمع بیشتری از حضار، این واقعیت را تغییر نخواهد داد. برای افزایش جذابیت و تأثیرگذاری سخنانتان، دقت کنید هنگام صحبت درباره نکات و مطالب مختلف، حالت چهرهتان بدون انقباض و راحت باشد. این امر باعث میشود بیریاتر و خودمانیتر دیده شوید که تأثیر بسیار مثبتی در مجاب کردن حاضرین خواهد داشت.
قطعاً دانستن این تکنیکهای زبان بدن بهتنهایی کافی نیست. برای اینکه بتوانید در اجرای آنها موفق باشید و حضار فکر نکنند که کارهایتان غیرعادی است، باید در یک محیط واقعی تمرین کنید. برای یادگیری مهارتهای زبان بدن، با یک همکار یا دوست تمرین کنید. آنقدر با این حرکات بازی کنید تا در بدن شما طبیعی به نظر برسند و خودتان هم با آنها راحت باشید. این رفتارها خیلی زودتر از آنچه فکرش را بکنید به بخشی جداییناپذیر از عادات کلامی شما تبدیل شده و دیگر لازم نیست درباره آنها نگرانی به خود راه دهید.